Bonclok

Naczynie z kamionki, tzw. bonclok, w kolorze ciemnobrązowym, pokryty w środku i na zewnątrz glazurą (za wyjątkiem krawędzi wylewu). Kształt naczynia w górnej i dolnej części zwężany; w górnej części naczynia jedno prostopadle ułożone duże ucho. Na zewnętrznej części dna sygnatura producenta w formie okrągłej – w centrum dzbanek z uchem, w otoku napis wykonany drukowanymi literami FNK BOCHNIA.
Tego typu naczynie, ze względu na swoją odporność na kwasy czy nieprzepuszczalność wody, doskonale nadaje się do przechowywania cieczy. Z racji taniej produkcji kamionki, boncloki były niezbędnym obiektem w każdej śląskiej kuchni. Naczynia te wykorzystywano zwłaszcza przy kiszeniu warzyw, np. ogórków czy kapusty. Bonclok z przygotowaną kiszonką był nieraz zamykany pasującą kamionkową pokrywką.

Autor:

Zofia Różok

Przedmiot

Bonclok

Czas i miejsce powstania

Bochnia, 1924-1991

Wymiary

wys. 15,4 cm, śr. 20 cm

Materiał

kamionka

Technika

wyrób fabryczny

Stan

dobry

Konserwacja

Nr inwentarzowy

MMB/E/96/2

Pochodzenie

dar do zbiorów etnograficznych
Skip to content